diumenge, 21 de febrer del 2010

Hipoteca amb clàusula terra: David 1 - Goliat 0

Poques vegades arriba un client valent. Algú disposat ha anar fins on faci falta per fer/trobar justícia. Si l'ajuntem amb una advocada entusiasta, a qui no li fan por els poderosos, a poc que tinguem bones cartes, podrem aconseguir fites importants.

Un d'aquests clients em va venir a veure perquè tenia una hipoteca de l'any 2007 amb una clàusula terra del 4 %. Segons la forma de càlcul de la seva hipoteca (euríbor + 0,40) al mes de maig de 2009 li havien d'haver aplicat un 2,309 % de tipus d'interès. L'entitat bancària li va aplicar el 4,00 %. Ni tan sols li va tenir en compte tots els productes de fidelització que tenia contractats i que donaven dret a bonificacions en el diferencial. Representava uns 330 euros mensuals d'interessos de més. El client va mostrar la seva disconformitat i va escriure vàries cartes a la Caixa d'Estalvis, totes amb la mateixa resposta: gràcies per contactar, però estava pactat un mínim del 4%. El client no es va conformar i va venir al despatx.

Des d'un punt de vista teòric, les clàusules anomenades "terra" o "sòl" no són il·legals. Dins d'un procés de negociació són perfectament legítimes. Una altra cosa és que es pugui dir "negociar" a la relació d'un ciutadà amb una entitat bancària. Però si una cosa tinc clara és: si vols que et respectin, t'has de fer respectar.

I el client volia respecte i justícia.

Estudiant a fons la seva escriptura vaig comprovar que la clàusula en qüestió resultava abusiva. De forma prudent, i ponderant els pro i contra de l'actuació, vaig fer la pertinent reclamació judicial. Resultat, l'entitat bancària va oferir deixar sense efecte la clàusula sòl i tornar els gairebé 3.000,00 que havia cobrat d'interessos indegudament. A canvi, vam haver de desistir del procediment. El client em va deixar triar a mi si acceptava o no l'acord. Lògicament com advocat hagués tingut més prestigi publicant una sentència guanyada que anul·lava una clàusula sòl, però la meva finalitat és aconseguir el millor pel client, i el client no obtindria més si continuaven. Així que vam acceptar i el client ja no té clàusula sol, ha recuperat quasi tres mil euros i seguirà estalviant durant al menys un any més.

Aquest era un dels motors de la meva vocació : fer justícia. I una de les satisfaccions que et fan seguir lluitant. David 1 - Goliat 0.

3 comentaris:

  1. Ahir va sortir a la llum pública que el Jutjat Mercantil número 2 de Sevilla ha dictat una Sentència que declara abusiva les clàusules sòl. Es de suposar que les entitats bancàries interposaran un recurs. És un orgull dir que la Sentència recull els arguments que jo vaig utilitzar a principis d'any per aconseguir que eliminessin la clàusula terra del meu client. A hores d'ara ja ho he aconseguit a cinc clients més i en tinc altres cinc presentades al Jutjat i una a punt d'entrar. És una bona notícia pels ciutadans.

    ResponElimina
  2. Quin gran bloc. I quins eren els arguments?

    ResponElimina
  3. Gràcies. L'argument principal és que en una hipoteca de tipus variable és contrari al principi d'equivalència en les prestacions -i per tant constitueix un abús de dret- restringir la variabilitat a la baixa a -0,5 i, en canvi, permetre una variació a l'alça de més de 8 punts. No és equilibrat.És a dir, l'entitat bancària es protegeix com si fos una hipoteca a tipus fix, i en canvi el client no es pot beneficiar de les posibles baixades de l'euríbor. És contrari a la pròpia essència d'una hipoteca a tipus variable.

    ResponElimina